természettápláléka

egészségesélelmiszerek

egészségesélelmiszerek

2015. augusztus 07. - tudatosátalakulás

Kollagén szintézis

A kollagén a szervezet egyik fontos alkotóeleme, minden szervben megtalálható.

A kollagén szó görög eredetű, a “cola” ragasztást, a “genno” szülőt jelent.

Az elnevezés a szilárdító szerepére utal. A kollagén egy rendkívül teherbíró, rostos protein, ami fontos alkotóeleme a csontoknak, porcoknak, inaknak, szalagoknak és egyéb kötőszöveteknek (bőr, köröm, haj).

Valójában a kollagén teszi ki a teljes test protein mennyiség 25-35%-át.

Mivel a kollagén nem tartalmazza az összes aminosavat (nincs benne triptofán és kevés a ciszteinje) kategorizálása “inkomplett protein”. A kollagén közismert formájában három spirálisan felcsavarodott aminosav láncból áll. Több tripla hélix (hármas spirál) alkot egy kollagén rostot.

Általában a kollagén rostok több különböző típusú kollagénből épülnek fel: I és III kollagén van a bőrben, II és III kollagén van a porcokban. A kollagének sűrűségét (I, II, III kollagén) a láncok eltérő számú aminosavai határozzák meg. Egyedülálló fizikai tulajdonságai révén az irharétegben található kollagén rostok sűrű hálózata szerkezeti integritást kölcsönöz az egész bőrnek, ez biztosítja a bőr rugalmasságát. A kollagén szintézise az emberi test egyik fő “gyártó” vállalkozása. A “hírhedt” skorbut betegség során a kollagén-szintézisben következik be a zavar és a test lényegében “darabjaira esik szét”.

Kollagén hiányában elsorvadnak a porcok, az ínszalagok, az inak, a csontok, a bőr, az íny, meglazulnak és kiesnek a fogak. A szervezet fokozatosan leépül.

A szervezetben a kollagént a fibroblaszt sejtek állítják elő. Első lépésben a kollagén előanyaga, a prokollagén jön létre, glicinből és prolinból, mint fő komponensekből. A C-vitamin már a prokollagén képződésben fontos szerepet játszik. Egy kísérletben emberi kötőszövet-sejteket hosszabb időn keresztül C-vitaminnal “táplálva” a kollagén szintézis úgy nőtt nyolcszorosára, hogy közben a többi fehérje szintézisében nem következett be változás. 

A megfelelő C-vitamin ellátottság tehát szükséges feltétele az egészséges kollagén-termelésnek. A C-vitamin nélkülözhetetlen a kollagén-termelésben résztvevő két enzim, a lizil- és prolil-hidroláz működéséhez. Ha ezek az enzimek inaktiválódnak, az érett kollagénhálózat fenntartása is veszélybe kerülhet.

A 25. életév után a szervezet veszít a természetes kollagén újratermelés képességéből, ami 50-60 éves korban nagyon alacsony szintre esik vissza. Megjelennek a ráncok, a cellulit, a bőrszárazság, a köröm és a haj mattá válik, elkezdődik az elkerülhetetlen öregedés folyamata.

a-kollagen-szerepe.jpg

A kollagén aminosav felépítése:   – glicin 21%   – prolin 12%   – hidroxiprolin 12%   – glutaminsav 10%   – alanin 9%   – arginin 8%   – aszparaginsav 6%   – lizin 4%   – szerin 4%   – leucin 3%   – valin 2%   – fenil-alanin 2%   – treonin 2%   – izoleucin 1%   – hidroxi-lizin 1%   – metionin és hisztidin <1%   – tirozin < 0,5%

Kúraszerűen a Fillzen kollagént napi szinten 0,5 g/testsúly kg mennyiségben érdemes bevinni (egyszerre maximum 26 g!), a fenntartó mennyiség pedig 10-12 g/nap. Mindehhez feltétlenül szükséges a Fillzen C-vitamin is, napi 2-3.000 mg.

Kérdéseiddel fordulj hozzám bátran!

Telefon: 20-4929333

Facebook: Katalin Kiefer

Webáruház: http://kieferkata.fillzen.com/

A bejegyzés trackback címe:

https://fillzentermekek.blog.hu/api/trackback/id/tr897689310

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása